Qui som?

Català

Som un col·lectiu de científiques anticapitalistes, convençudes que la ciència és una eina útil per al canvi polític, que té com a objectiu portar la ciència als moviments socials i desenvolupar un discurs crític de la relació entre aquesta i la societat.

Vam sorgir arran de la crida que a final de 2016 va fer la comunitat zapatista de Chiapas sota el títol “ConCiencias por la Humanidad”, on convocava a la comunitat científica internacional per intercanviar sabers i coneixements. Les zapatistes volien aprendre més ciència per poder preservar els seus recursos com a poble i ensenyar a les científiques que era possible fer una ciència deslligada de la màquina capitalista.

Va ser a partir embranzida que des de 2017 intentem portar la ciència als espais autogestionats i okupats; fem xerrades divulgatives, taules rodones sobre drets laborals i precarietats, tertúlies sobre temes controvertits, publiquem a La Directa, analitzem la visió que es té de la ciència des dels moviments socials i reivindiquem una ciència feminista i crítica amb el sistema econòmic i social des d’on es genera el coneixement. Volem revisar la pràctica científica i aportar-hi noves propostes que incorporin la nostra visió per no reproduir els esquemes de poder i privilegi i les relacions d’explotació capitalistes i patriarcals. Perquè estem convençudes que la ciència també és un motor imprescindible en la lluita i la transformació social.


Castellano

Somos un colectivo de científicas anticapitalistas, convencidas que la ciencia es una herramienta útil para el cambio político, que tiene como objetivo llevar la ciencia a los movimientos sociales y desarrollar un discurso crítico de la relación entre esta y la sociedad.

Surgimos a raíz del llamamiento que a final de 2016 hizo la comunidad zapatista de Chiapas bajo el título “ConCiencias por la Humanidad”, donde convocaba a la comunidad científica internacional para intercambiar saberes y conocimientos. Las zapatistas querían aprender más ciencia para poder preservar sus recursos como pueblo y enseñar a las científicas que era posible hacer una ciencia desligada de la máquina capitalista.

Fue gracias a este impulso que desde 2017 intentamos llevar la ciencia a los espacios autogestionados y okupados; hacemos charladas divulgativas, mesas redondas sobre derechos laborales y precariedades, tertulias sobre temas controvertidos, publicamos en La Directa, analizamos la visión que se tiene de la ciencia desde los movimientos sociales y reivindicamos una ciencia feminista y crítica con el sistema económico y social desde donde se genera el conocimiento. Queremos revisar la práctica científica y aportar nuevas propuestas que incorporen nuestra visión por no reproducir los esquemas de poder y privilegio y las relaciones de explotación capitalistas y patriarcales. Porque estamos convencidas que la ciencia también es un motor imprescindible en la lucha y la transformación social.